home / diverse / blog / Practic și ingenios! Terasa închisă de sticlă

Blog

Practic și ingenios! Terasa închisă de sticlă

Pe parcursul experienței noastre profesionale am constatat necesitatea firească a clienților noștri pentru spațiile de loisir a locuințelor, mai nou chiar în cazul funcțiunii de birouri și producție, utilizate în scopul revitalizări ființei, al omului, prin crearea contactului cât mai profund cu natura. Terasa ca și o extensie a zonei de locuit, al livingului, sau chiar un spațiu separat de acestea a fost întotdeauna o piesă esențială de arhitectură.

 

Cu siguranță cunoașteți rețeta weinor pentru terasa perfectă de sticlă – weinor Glasoase® (adică oaza de sticlă) din prezentările noastre:
“Consturiește-ți o terasă cu orientare bună.
Noi îți dăm un acoperiș de sticlă Terrazza, pe care ți-l închidem din lateral cu sticlă fără tâmplărie w17 easy sau w50-c. Unde îți dorești punem sticlă fixă w50-c SuperLite, Lite sau Classic. Contra supraâncălzirii îți montăm parasolare: deasupra acoperișului WGM Top, iar din lateral VertiTex II. Iluminatul îl asigurăm cu spoturi LED de mare putere, iar pentru serile mai răcoroase montăm și câteva radiatoare cu infraroșii. Îți lăsăm pe fotoliu și telecomenzi BiEasy ca să-ți reglezi confortul cu ușurință.”

 

Și într-adevăr, pasul cel mai important este creați o zonă cu orientare și priveliște plăcută în curte, sau la balconul etajului, eventual un acoperiș verde al casei. O dată stabilită poziția de către Client, devine posibilă - dintr-o multitudine de posibilități și soluții oferite de noi - alegerea soluției finale.

Clientul - după decizia de a crea o terasă închisă, începe să se documenteze, să caute informații tehnice, posibilități constructive, companii producătoare, sună pe telefon, scrie emailuri și începe să compare ofertele. Informațiile primite pot fi contradictorii, clientul neavând cunoștințe în domeniu se simte copleșit în luarea deciziei corecte. 
Ne-am gândit să venim în ajutorul dvs. cu informații tehnice de bază, prin prezentarea comparativă a diferitelor tipuri constructive ale teraselor închise de sticlă. 

 

Sistemul structural al terasei
Fiind elementul de bază care conferă formă, aspect și rigiditate - poate fi o piesă predefinită din fabrică, sau adaptabilă după necesități. Pe piața actuală există foarte multe produse, care pot fi cu ușurință montate și atașate construcției existente, oferind protecția dorită, însă în majoritatea cazurilor sistemele standard nu satisfac nevoile clienților. Pornind de la această premiză au apărut companii producătoare de structuri de terase, unele cu vechime de peste jumătate de secol, unele mai noi, chiar și autohtone.
Structurile se pot categoriza și din punct de vedere al materialelor de bază folosite, astfel există structuri de lemn și metalice.
Structurile de lemn s-au răspândit datorită ușurinței de prelucrare, aspectului plăcut, natural și nu în ultimul rând al prețului. Calitatea unei terase de sticlă cu structura de lemn însă are multe neajunsuri, dacă nu se folosesc materiale corespunzătoare uscate, stratificate, lamelate, etc. Lemnul simplu netratat se deformează în timp, își pierde aspectul și poate crea neplăceri.
Structurile metalice pentru terase se caracterizează prin elemente structurale cu secțiune mult mai mică, capacitate portantă ridicată, astfel se pot crea suprafețe acoperite cu sticlă mai generoase, cu procent de transparență superioară structurii de lemn. Metalul folosit este duraluminiul extrudat, deoarce efectul de coroziune este foarte redus și se poate colora și trata corespunzător.

 

  lemn simplu lemn stratificat oțel
(profile)
aluminiu
(extrudat)
capacitate portantă medie medie / mare mare mare
secțiune la unitatea de capacitate portantă mare medie redusă redusă
stabilitatea în timp medie medie / mare mare mare
stabilitatea la variații ale tempertaturii mare mare medie/mare medie
stabilitate la UV redusă medie mare mare
risc de spargere sticle din cauza deformațiilor mare medie redusă redusă
modalitate de tratare ulei, baiț, lazur, vopsea ulei, baiț, lazur, vopsea grund, vopsea grund special, vopsea, anodizare
complexitate sistem de îmbinare medi/mare mare medie redusă
masă totală medie mare mare medie
preț medie mare mare medi/mare
procent de  transparență a terasei redus redus/medie mare foarte mare

 

weinor și-a dezvoltat propriile sale structuri de terase dealungul timpului, Terrazza Originale și Terrazza Pure fiind cele două sisteme integrate de terase, ce pot fi personalizate și accesorizate în nenumărate feluri, asigurând protecția necesară pentru clienții exigenți.

 

Terasă neizolată termic – închideri laterale de sticle
În comparație cu sisteme termoizolate terasele neizolate s-au răspândit în procent ridicat, datorită faptului că acestea prezintă costuri de realizare mult mai reduse, iar supraprețul pentru celelalte sisteme nu se justifică. Există posibilitatea compensării senzației de frig cu aparate moderne de încălzire (pe gaz, electrice, sau electrice cu raze infraroșii), prețul de achiziție și de utilizare ale acestor aparate este mult mai rentabilă, în comparație cu realizarea unor terase izolate termic.
În cele mai multe cazuri clientul conștientizează faptul, că și cel mai bine termoizolat sistem de sticlă are pierdere de căldură mult peste capacitatea de pierdere totală a casei la care se racordează, astfel pentru el terasa de sticlă nu este un spațiu comun cu livingul, sau a camerei, ci o extensie temporară a acesteia.
Terasele izolate cu sticle termopan au structură specială cu ruperea punțiilor termice, atât la nivelul acoperișului, cât și la elementele laterale de sticle fixe, sau mobile. Aceste sisteme datorită costurilor ridicate de implementare, sunt folosite preponderent la spații de loisir permanenet încălzite – spauri, piscine, etc. 
Terasele termic neizolate sunt corespunzătoare climei noastre moderate, chiar și fără accesorii speciale pot prelungi perioada de utilizare de la 6-7 luni la 8-9 luni, cea ce pentru terasa unui restaurant de exemplu este un câștig substanțial. 
Închiderile laterale de sticle la sistemele neizolate permit folosirea unor tâmplării speciale fără rame și toc, atât la sticlele fixe, cât și la cele mobile, oferind clienților priveliște, cu transparență neobturată. weinor w17-easy este un sistem de sticle glisante pe șine paralele, cu aspect ultramodern și accesorii de ultima generație.

 

Umbrirea teraselor închise
Terasele de sticlă, ca și orice spațiu transparent închis este predispus la efectul de seră. Iarna efectul este chiar benefic, pe vreme însorită, chiar și la temperaturi mult sub zero grade clima din interiorul terasei este plăcută. Vara în schimb, sub acoperișul de sticlă se crează căldură excesivă, aceasta fără umbrire devenind insuportabilă pe timp însorit.
Există două tipuri de parasolare de acoperiș, în funcție de necesitățile clienților. 
Parasolarele instalate sub planul acoperișului sunt recomandate numai dacă nu se folosesc închideri laterale de sticlă, sau dacă există posibilitatea de aerisire al acoperișului. Stratul de aer închis între parasolar și sticlele de acoperiș se încălzește în relativ scurt timp și dacă nu are cale de evacuare, treptat se propagă în jos creând supraîncălzirea completă a terasei.
Parasolarele montate peste planul acoperișului previn acest aspect, stratul de aer încălzit intre parasolar și sticle are tendința de urcare și se elimină pe partea superioară a terasei. Un nou strat de aer proaspăt întră în locul lui, astfel se crează un curent de aer continuu deasupra acoperișului de sticlă, avînd efect de răcire a terasei.
Există parasolare pentru umbrirea pereților de sticlă, acestea sunt montate în casete pe partea superioară a golurilor și coboară pe ghidaje de șine, cabluri sau mai nou în sistem zip.
Parasolarele sunt alcătuite din textil impermeabil, fiind diferențiate materialele folosite pentru acoperiș, de cele pentru fațade. weinor folosește materialele textile acrilice sau cu poliester la parasolarele de acoperiș (Sottezza II și WGM Top), respectiv Soltis 86, Soltis 92, Perluca sau Star Screen la parasolarele de fațade VertiTex II.

 

Utilizarea teraselor închise de sticlă pe timp de iarnă
Rezistența termică a sticlei – componenta cea mai mare suprafață al terasei închise – este foarte redusă, așadar pe timp de iarnă și în perioade friguroase fără soare, aceste terase nu oferă confortul dorit. Exisită nenumărate soluții pentru suplimentarea acestui neajuns, pornind de la sobe, șeminee, încălzitoare electrice sau pe gaz, dintre care merită să menționăm radiatoarele electrice cu raze infraroșii dezvoltate de inginerii de la weinor. Tempura și Tempura Quadra sunt două modele din această categorie. Radiatoarele au principii de funcționare diferite față de radiatoarele electrice cu rezistență, o dată pornite dau senzație de căldură instantanee.

 

Sistemul pluvial al teraselor
Managementul precipitației teraselor închise de sticlă este important. Nimeni nu e fericit, când apa picură în mijlocul terasei, se infiltrează prin liniile de racord a structurii, sau ajunge la baza fundației. Un meșter priceput poate realiza cu ușurință chiar și o structură mai complicată din lemn, dar când ajunge la etanșeizarea în planul acoperișului se lovește de o serie de probleme, care fără concept și soluție bine puse la punct nu o să confere siguranță pe timp îndelungat.
weinor produce toate subansamblurile necesare unei terase deschise, închise, acoperite, umbrite, la care toate subansamblurile sunt proiectate vigilent și testate cu severitate. Toate racordurile subansamblurilor acoperișului sunt concepute astfel, încât nu sunt necesare materiale auxiliare de etanșeizare, nu se folosește siliconul, masticul. Mai mult, sistemul pluvial este parte a integrantă a structurii terasei, jgheabul și burlanul este ascuns în interiorul componentelor orizontale și verticale, evacuarea apei deasemenea poate fi legat direct în canalizarea subterană. Sistemul ascuns față cel clasic, cu pluviale din tablă sau pvc este net superior. Toate aceste soluții sunt implementate în sistemele de terase închise weinor Terrazza, dar și în cazul pergolelor weinor PergoTex II și Plaza Viva.

 

Iluminatul teraselor închise de sticlă
Clientul întotdeauna caută soluția cea mai potrivită, dorește ca toate subansamblurile unei terase să fie achiziționate de la un singur furnizor. Atmosfera creată de un iluminat bine pus la punct este deasemenea importantă, terasele fiind folosite pentru relaxare.
weinor oferă soluție integrată în structura terasei, cu iluminat LED punctual, sau bare RGB de intensitate ridicată, oferind atât lumină, cât și atmosferă și stil. 

 

Mentenanța teraselor de sticlă
Prin tabelul mai sus am prezentat comparativ cele patru tipuri de structuri de bază, se poate observa și modalitatea de tratare a diferitelor suprafețe. Lemnul este cel mai pretențios, în general necesită o reîmprospătare anuală cu soluții de tratare și impregnare. Oțelul este deasemenea pretențios, dacă nu se folosesc materiale zincate, este necesară verificare anuală. Cele mai sigure sisteme sunt cele din aluminiu, la acestea trebuie avut în vedere coroziunea galvanică generată de contactul în mediu umed a diferitelor materiale mai mult sau mai puțin nobile. 
Conștient de acest aspect, weinor întotdeauna lucrează cu oțel inoxidabil (șuruburi, șaibe, componente de rigidizare, etc.), iar în cazul în care aceste piese intră în contact cu apa, întotdeauna folosește barieră electric izolantă între acestea și suprafețele structurii de aluminiu.

 

Greșeli frecvent întâlnite la alegerea unei terase:
1.    Orientare nefavorabilă
2.    Formă neadecvată
3.    Structură subdimensionată, sau mult prea robustă, fundație necorespunzătoare
4.    Detalii de îmbinări slabe, inestetice
5.    Sticlă de acoperiș necorespunzătoare
6.    Lipsă de sistem de etanșeizare al acoperișului cu garnituri
7.    Racord necorespunzător cu construcția existentă
8.    Sistem pluvial ineficient, inestetic
9.    Închideri laterale din sticle termic netratate
10.    Sistem glisant anevoios, necorespunzător
11.    Lipsă protecție solară a acoperișului
12.    Sistem electric pentru iluminat, parasolare, încălzire improvizat, periculos
Pentru evitarea acestor greșeli vă recomandăm consultarea unor specilaiști în domeniu, căutarea unui sistem sigur, având  integrat toate subansamblurile de care aveți nevoie. weinor este producătorul nr. 1 al teraselor închise de sticlă, pergolelor și parasolarelor și cu siguranță veți primi cea mai bună soluție de aici.